Erik van Loo, Patron Cuisinier van het befaamde restaurant Parkheuvel in Rotterdam hoort in het rijtje chefs, die 24 uur per dag met eten bezig zijn. Na twee Michelin sterren in restaurant De Zwethheul en een drietal sterren van Cees Helder ten tijde van de overname, manoeuvreerde Erik ‘zijn’ Parkheuvel als een volleerd stuurman opnieuw naar twee dik verdiende Michelin sterren.
„Als chef heb je uiteraard een signatuur, dat is de basis van je bestaan. Maar je gaat met je tijd mee, je past je steeds aan. Toch blijft er het palet dat in je hoofd zit, de rode draad van jouw koken, en dat wordt dan wel bijgesteld door de dingen die in de wereld gebeuren, maar je waakt ervoor dat dit niet ten koste van de smaak gaat.”
Erik van Loo heeft zijn keuken volledig vernieuwd. „Je begint weer op nul. Zo heb je drie sterren en zo wordt je gedwongen een nieuwe start te maken. Dan doe je een stap terug en vervolgens moet je elke dag het gevecht aan met personeel dat op dat oude niveau wil blijven hangen. Daar kun je dan helaas niet mee verder; ze zijn vervangen.”
„Maar, eerlijk is eerlijk, ook ikzelf kookte met mijn chef Willem-Pieter van Dreumel, die in De Zwethheul al mijn ‘sous’ was, aanvankelijk tweesterren gerechten. Dan komt ineens het besef dat het anders moet, je gaat nadenken, nieuwe dingen bedenken. Tijdens vakantie neem ik een ingrediënt in gedachten, verzin daar vervolgens tien bereidingen bij. Twee blijken er goed en uiteindelijk blijft er slechts eentje over. Als je als chef vijf tot zes nieuwe gerechten per jaar kunt creëren, ben je goed bezig. Dan ben je creatief!”
Erik van Loo deed eerder ervaring op bij diverse gerenommeerde chefs, zoals top cuisinier Toine Hermsen, bij grootmeester Henk Savelberg en als patron cuisinier van restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede. In 1997 werd Erik van Loo door Robert Kranenborg en Imko Binnerts geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Meesterkok Van Loo streeft ernaar om de door Cees Helder ingezette strategie, het bereiken van de allerhoogste kwaliteit en creativiteit voort te zetten. Zijn keuken is gebaseerd op de Franse keuken, maar dan gecombineerd met een combinatie van originele creativiteit en Hollandse nuchterheid. In tegenstelling met deze nuchterheid heeft Erik het nieuwe interieur een sfeer van ‘Duizend-en-één-nacht’ meegegeven. Met een internationale allure!
Erik van Loo kookt een menu van voor-, tussen- en hoofdgerecht en gebruikt in ieder gerecht andere variëteiten van Valderrama Olijf Olie en andere cressen van Koppert Cress.
Curriculum vitae
Naam: Van Loo
Voornamen: Erik Wilhelmus Johannes
Nationaliteit: Nederlander
Geboortedatum: 12 maart 1964
Geboorteplaats: Heerlen
Burgelijke staat: Gehuwd
Kinderen: Eén zoon
Opleiding:
LBO Consumptief C-niveau
diploma behaald 01-07-1980
SVH primaire opleiding
diploma behaald 01-08-1981
SVH handelskennis horeca
diploma behaald 18-06-1982
SVH café bedrijf
diploma behaald 01-07-1982
SVH voortgezette opleiding
diploma behaald 01-07-1984
SVH personeelsmanagement
certificaat behaald 10-06-1987
SVH economie
certificaat behaald 09-06-1988
SVH marketing
certificaat behaald 09-06-1988
SVH leermeester
diploma behaald 01-05-1990
SVH examinator
diploma behaald 25-05-1993
SVH restaurantbedrijf
diploma behaald 03-06-1993
SVH keuken management
diploma behaald 03-01-1997
SVH meesterkok
diploma behaald 01-02-1997
Werkervaring:
Restaurant La Bonne Auberge te Slenaken
3e jaars leerling
01-06-1980 tot 15-10-1981
Restaurant `t Klauwes te Wahlwiller
4e en 5e jaars leerling
16-10-1981 tot 30-06-1983
Poseidon services L.T.D
Commis de Cuisine
Scandinavian Cruise Lines te Florida, USA
01-07-1983 tot 01-09-1983
Restaurant La Truite d`Or te Gulpen
Commis de Cuisine
15-09-1983 tot 15-02-1984
Restaurant La Bonne Auberge te Slenaken
Commis de Cuisine
20-02-1984 tot 31-08-1984
Restaurant Gala te Aken, Duitsland
Chef Entremetier
Destijds twee Michelinsterren
04-09-1984 tot 15-03-1986
Restaurant Prinses Juliana te Valkenburg
Chef Tournant
Twee Michelinsterren
20-03-1986 tot 28-02-1989
Restaurant Vreugd en Rust te Voorburg
Chef de Cuisine
Eén Michelinster
01-03-1989 tot 31-05-1993
Restaurant Duurstede te Wijk bij Duurstede
Patron-Cuisinier
Eén Michelinster
01-06-1993 tot 31-05-1995
Restaurant De Zwethheul te Schipluiden(voorheen Delft)
Chef de Cuisine
Twee Michelinsterren
01-06-1995 tot 31 – 05 – 2006
Restaurant Parkheuvel Rotterdam
Patron-Cuisinier
Twee michelinsterren
01-06-2006 tot heden
Wedstrijden:
Finalist Nationaal Kampioenschap Leerlingen
14-04-1983 te Lisse
Finalist Leerling Koks Treffen
3e plaats
14-03-1983 BBB te Maastricht
Finalist Jaap Klosse-trofee
1e plaats
07-03-1991 te Utrecht
Finalist Zilveren Koksmuts
januari 1992 te Amsterdam
Buitenlandstage:
Royal Windsor Hotel te Brussel, België
+ activiteiten – Nederlandse week – 1989
Hotel Astoria te St. Petersburg, Rusland
Diner voor 350 personen
1992
Kookseminar gegeven gedurende één week in Cascogne, Frankrijk
1998
Cape Gourmet Festival Kaapstad, Zuid-Afrika
1999
Overig:
Bestuurslid van het Gilde van de Nederlandse Meesterkoks