Olijfolie, ervaar en probeer de smaken
De Top Chefs zijn uitbundig over het verschijnsel van de vijf ‘single’ variëteiten. Iedere variëteit heeft zijn typische smaakkenmerken en kent daardoor ook zijn eigen toepassingen in de keuken.
De smaken worden voor 100% gegenereerd door de variëteit zelf.
Picudo Olijfolie
Smaak: Een verfijnde olijvensmaak met een ‘botertje’, een ‘nootje’ en een ‘bittertje’
Toepassingen: Ideaal bij de bereiding van witvis, langoustines en in vissoepen, het afmaken van puree en pasta’s, bijzonder geschikt om vis- en groenten sauzen te monteren. Dé olijfolie variëteit om mayonaises te bereiden
Tip: Meng eens 50% geklaarde boter met 50% Picudo (handwarm) voor een perfecte botersaus over witte asperges of coquilles.
Hojiblanca Olijfolie
Smaak: Zachte tonen van rucola, jong groen hout, liguster en tomaat. Ultiem geschikt voor zowel de ‘koude’ als de ‘warme’ keuken.
Eigenschap: Ideaal voor bakken en braden (kan hogere temperaturen verdragen)
Toepassingen: tonijn, vleesbereiding, gevulde tomaatjes, gemengde salades.
Tip: Heerlijk om donker en zuurdesem brood in te dopen.
Arbequina Olijfolie
Smaak: groene appeltjes, limoen, mango, banaan en vers gemaaid gras
Eigenschap: Ideaal voor salades, dressings, risotto, het glaceren van groenten
Toepassingen: Uniek over verse vruchten, zoals gele meloen, ananas en banaan
Tip: Perfect om witbrood in te dopen
Cornicabra Olijfolie
Smaak: Groen gras, grapefruit, citroen en een pepertje
Eigenschap: Uitermate geschikt voor bakken en braden
Ocal Olijfolie
Smaak: De zachtste en meest neutrale van de vijf variëteiten
Toepassingen: Zéér geschikt voor het glaceren van groenten, het afmaken van puree, over de carpaccio en het monteren van sausen in plaats van boter
Smoked Arbequina
Een paar druppels gemengd door ‘Steak Tartare’ of een tartaar van verse vis, genereert een intensere smaakbeleving. Spray een ‘pufje’ over vlees. ‘Smoked Arbequina’ leent zich bij uitstek voor de bereiding van barbecue dressings en mayonaises.
Grand Cru Olijfolie
Valderrama ontwikkelde op veler verzoek een unieke ‘blend’ met vier van haar variëteiten: Arbequina , Hojiblanca , Picudo en Ocal
Pedro Ximénez sherry azijn
Pedro Ximénez sherry azijn van Don Millàn een heerlijke zachte sherry azijn
Ginger & Vanille
De pittige smaak van citroenzuur past onvoorwaardelijk in iedere bereiding. De vanille is eigenlijk van Amerikaanse origine, met een karakteristiek zoet aroma. Door deze twee natuurlijke ingrediënten samen te voegen ontstaat een ongeëvenaarde combinatie van aroma en smaak. Intens van karakter, enigszins pikant en zoet. Uitermate geschikt om schaal- en schelpdieren, groenten en fruit te aromatiseren.
Kaffir Lime Leaves
De kleine blaadjes komen van de Aziatische boom Kaffir. Deze zijn uiterst aromatisch en goed toepasbaar in de internationale keukens, waar fusion tussen Aziatische en Europese ingrediënten dagelijks aan de orde is. Fruitig en kruidig van smaak. Aanbevolen voor schelpdieren, rijst, alle soorten vlees. Optimaliseert de smaken van de te bereiden ingrediënten.
Red Thai Curry
De rode Thaise Curry wordt voornamelijk gebruikt in de Thaise Keuken, maar leent zich vanwege het unieke maceratieproces uitstekend voor vele fusionbereidingen.
Dit kruidengerei heeft een complexe, intense smaak, enigszins pikant. Optimaliseert de smaak van stews, soepen, sauzen en pasta’s. Ook ideaal voor het verbeteren van de smaakbeleving bij gegrild vlees.
Witte Truffel Olijfolie
Voor de Witte Truffel Olijfolie is gekozen voor de natuurlijke white truffle Tuber Magnatum Pico, afkomstig uit de streek rond het dorpje Alba in Noord-Italië. Deze truffelsoort vormt een bijzonder prettig culinair huwelijk met de Valderrama Ocal Olijfolie. Voor een optimaal resultaat zijn de witte truffels geïnfuseerd in de Ocal Olijfolie. De Witte Truffel Olijfolie is het gevolg van een natuurlijke vermenging en bevat geen verdere additieven of chemische aroma’s.
Zwarte Truffel Olijfolie
De Zwarte Truffel Olijfolie van Valderrama bestaat uit de Ocal Olijfolie en de natuurlijke black truffle Tuber Melanosporum, het ‘zwarte goud’ van Spanje. Ook hier geldt dat de truffels zijn geïnfuseerd in de olijfolie en dat deze olie geen additieven of chemische aroma’s bevat. Valderrama werkt uitsluitend met de meest hoogwaardige natuurlijke producten.