Midden in het Noord-Hollandse Bakkum ligt restaurant Apicius*. De naam refereert naar de schrijver van dit allereerste kookboek.
Algemeen wordt aangenomen dat het oudste kookboek ter wereld is geschreven door de vermogende Romeinse burger Marcus Gavius Apicius (42 voor Chr. – 37 na Chr.). Het boek bevat ongeveer 500 recepten bestemd voor de beschaafde en cultureel onderlegde elite van die tijd. In de meeste gerechten worden specerijen als peper, kaneel en nootmuskaat gebruikt. Destijds een noviteit. Verder bevat het boek veel recepturen voor sauzen; zout, zoet of zuur, dik of dun. Ze hebben de functie om de smaak van de gerechten te versterken.
Midden in het Noord-Hollandse Bakkum ligt restaurant Apicius*. De naam refereert naar de schrijver van dit allereerste kookboek. Thorvald’s ideeën over smaak hebben zich natuurlijk niet van de ene op de andere dag gevormd. De trefzekerheid in het combineren van smaken valt te herleiden tot een gedegen opleiding in de klassieke Franse keuken en zijn talent om het eigentijdse element in zijn keuken te integreren.
Na zijn opleiding op een Belgische Hotelschool deed Thorvald ervaring op in de keukens van ’t Laurierblad in Berlare en de Franse restaurants Michel Bras in Laguiole en Alain Ducasse in Monte Carlo.
Thorvald is een uitblinker in het, op een simpele wijze, samenbrengen van stevige, herkenbare smaken waarbij een zuurtje in de meeste van zijn gerechten niet ontbreekt. Deze ogenschijnlijk eenvoudige filosofie levert echter indrukwekkende, pure creaties op, die bovendien nog eens fraai worden gepresenteerd. Uiteraard geïnspireerd door zijn grote Franse leermeesters, maar met een meer dan duidelijke eigen identiteit.
Topchef Thorvald de Winter toont u met bijgaande receptuur een tipje van zijn ultieme kunnen.