Meesterkok en Michelin Chef Alain Alders, bestiert keuken van restaurant De Vrienden van Jacob* door zijn passie, met aansprekend succes
Executive Chef Alain Alders werkte onder meer bij de Kersentuin, het Amstel Hotel, De Hoefslag en Corona in Den Haag. In 1996 begon hij als Chef-kok bij Landgoed Duin & Kruidberg. Enkele jaren later werd hem de kans geboden om op het landgoed een restaurant van culinaire topkwaliteit te vestigen. Hij doorliep diverse stages bij gerenommeerde restaurants in diverse Europese landen, waarbij vooral het met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant Akelare in San Sebastián veel indruk op hem maakte.
Alders over zijn kookstijl: `Mijn gerechten zijn geschoeid op een klassiek Franse leest, met mediterrane accenten. Topgastronomie moet vooral niet stijf zijn, ik beschrijf mijn stijl van koken graag als ‘losjes’.` Hij wijst er verder op, dat talent en culinaire ervaring natuurlijk heel belangrijk zijn, maar dat het minstens zo belangrijk is , dat je je vak elke dag opnieuw met heel veel liefde uitoefent. Alain: “Zonder passie en optimale concentratie, geen topprestaties.`
Landgoed Duin & Kruidberg, waar restaurant De Vrienden van Jacob zich bevindt, is een goed bewaard geheim van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een oase van rust in het rustieke Santpoort. Alain Alders bezorgde dit restaurant met zijn keukenteam in 2005 de begeerde Michelinster en mag deze ster sindsdien jaarlijks opnieuw koesteren.
ReceptenvanTopchefs laat u graag genieten van een paar van zijn meesterlijke gerechten.
Personalia
Naam : Alders
Voornaam : Alain Robert
Geboortedatum : 25 april 1968 te Amsterdam
Opleidingen
1980 – 1984 | LTS, Consumptief Technische School Bergerweg, te Alkmaar
1984 – 1985 | St. Hubertus, Consumptief C-Niveau (koken), te Amsterdam
1985 – 1986 | St. Hubertus, Brood & Banket, te Amsterdam
1986 – 1989 | Instituut voor deeltijd Kort Middelbaar Beroeps Onderwijs, te Amsterdam (SVH; koken)
1993 | Diploma Leermeester
1995 | Diploma Keukenmanagement
Werkervaring
2004 | Ster Guide de Michelin
1997 – 2008 | Chef kok in restaurant De Vrienden van Jacob, Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort
1995 | 1e prijs behaald wedstrijd Internationale Keuken, B.B.B. beurs te Maastricht
1994 – 1997 | Sous-chef in Garden Hotel Mangerie “de Kersentuin” te Amsterdam onder leiding van chefkok de heer R. Bos
1993 – 1994 | Chef de Partie in restaurant “De Hoefslag” te Bosch en Duin onder leiding van chefkok de heer A. van Doorn
1991 – 1992 | Aankomend Chef de Partie in hotel / restaurant “Corona” te Den Haag onder leiding van chefkok de heer P. de Ronde
1989 – 1991 | Dienstplicht vervuld bij het Korps Mariniers
1988 – 1989 | 5e jaars leerlingkok in restaurant “Dikker en Thijs” te Amsterdam onder leiding van chefkok de heer H. Bakx
1987 – 1988 | 4e jaars leerlingkok in restaurant “La Rive” te Amsterdam, onder leiding van chefkok de heer P. Van der Meij
1986 – 1987 | 2e en 3e jaars leerlingkok in restaurant “Altenburg” te Egmond aan Zee onder leiding van chefkok de heer J. Istah
1982 – 1986 | Vakantiewerk en weekendbaan in restaurant “La Chatelaine” te Egmond aan Zee onder leiding van chefkok de heer A. Visser
Diploma’s
2006 | SVH Meesterkok
1999 | SVH Gastronomie
1998 | SVH Sociale Hygiëne
1997 | SVH Personeelsmanagement
1995 | SVH Keukenmanagement
1993 | SVH Leermeester
1989 | SVH Restaurantkok (voortgezette opleiding)
1987 | SVH Restaurantkok (primaire opleiding)
1986 | St. Hubertus, Brood & Banket te Amsterdam
1985 | St. Hubertus, Consumptief C-Niveau (koken) te Amsterdam
1984 | LTS, Consumptief Technische School Bergerweg te Alkmaar