ERIK VAN LOO**, CULINAIR STUURMAN AAN DE OEVER VAN DE MAAS

Tussengerecht Erik van Loo
Hoofdgerecht Erik van Loo
Voorgerecht Erik van Loo
Kruidkoek dessert - Willem-Pieter van Dreumel | Erik van Loo**
Hoofdgerecht Zonnevis - Willem-Pieter van Dreumel | Erik van Loo**
Voorgerecht Malse kreeft - Willem-Pieter van Dreumel | Erik van Loo**

Erik van Loo, Patron Cuisinier van het befaamde restaurant Parkheuvel in Rotterdam hoort in het rijtje chefs, die 24 uur per dag met eten bezig zijn. Na twee Michelin sterren in restaurant De Zwethheul en een drietal sterren van Cees Helder ten tijde van de overname, manoeuvreerde Erik ‘zijn’ Parkheuvel als een volleerd stuurman opnieuw naar twee dik verdiende Michelin sterren.

„Als chef heb je uiteraard een signatuur, dat is de basis van je bestaan. Maar je gaat met je tijd mee, je past je steeds aan. Toch blijft er het palet dat in je hoofd zit, de rode draad van jouw koken, en dat wordt dan wel bijgesteld door de dingen die in de wereld gebeuren, maar je waakt ervoor dat dit niet ten koste van de smaak gaat.”
Erik van Loo heeft zijn keuken volledig vernieuwd. „Je begint weer op nul. Zo heb je drie sterren en zo wordt je gedwongen een nieuwe start te maken. Dan doe je een stap terug en vervolgens moet je elke dag het gevecht aan met personeel dat op dat oude niveau wil blijven hangen. Daar kun je dan helaas niet mee verder; ze zijn vervangen.”
„Maar, eerlijk is eerlijk, ook ikzelf kookte met mijn chef Willem-Pieter van Dreumel, die in De Zwethheul al mijn ‘sous’ was, aanvankelijk tweesterren gerechten. Dan komt ineens het besef dat het anders moet, je gaat nadenken, nieuwe dingen bedenken. Tijdens vakantie neem ik een ingrediënt in gedachten, verzin daar vervolgens tien bereidingen bij. Twee blijken er goed en uiteindelijk blijft er slechts eentje over. Als je als chef vijf tot zes nieuwe gerechten per jaar kunt creëren, ben je goed bezig. Dan ben je creatief!”

Erik van Loo deed eerder ervaring op bij diverse gerenommeerde chefs, zoals top cuisinier Toine Hermsen, bij grootmeester Henk Savelberg en als patron cuisinier van restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede. In 1997 werd Erik van Loo door Robert Kranenborg en Imko Binnerts geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Meesterkok Van Loo streeft ernaar om de door Cees Helder ingezette strategie, het bereiken van de allerhoogste kwaliteit en creativiteit voort te zetten. Zijn keuken is gebaseerd op de Franse keuken, maar dan gecombineerd met een combinatie van originele creativiteit en Hollandse nuchterheid. In tegenstelling met deze nuchterheid heeft Erik het nieuwe interieur een sfeer van ‘Duizend-en-één-nacht’ meegegeven. Met een internationale allure!

Erik van Loo kookt een menu van voor-, tussen- en hoofdgerecht en gebruikt in ieder gerecht andere variëteiten van Valderrama Olijf Olie en andere cressen van Koppert Cress.

Curriculum vitae

Naam: Van Loo
Voornamen: Erik Wilhelmus Johannes

Nationaliteit: Nederlander
Geboortedatum: 12 maart 1964
Geboorteplaats: Heerlen
Burgelijke staat: Gehuwd
Kinderen: Eén zoon

Opleiding:

LBO Consumptief C-niveau
diploma behaald 01-07-1980

SVH primaire opleiding
diploma behaald 01-08-1981

SVH handelskennis horeca
diploma behaald 18-06-1982

SVH café bedrijf
diploma behaald 01-07-1982

SVH voortgezette opleiding
diploma behaald 01-07-1984

SVH personeelsmanagement
certificaat behaald 10-06-1987

SVH economie
certificaat behaald 09-06-1988

SVH marketing
certificaat behaald 09-06-1988

SVH leermeester
diploma behaald 01-05-1990

SVH examinator
diploma behaald 25-05-1993

SVH restaurantbedrijf
diploma behaald 03-06-1993

SVH keuken management
diploma behaald 03-01-1997

SVH meesterkok
diploma behaald 01-02-1997

Werkervaring:

Restaurant La Bonne Auberge te Slenaken
3e jaars leerling
01-06-1980 tot 15-10-1981

Restaurant `t Klauwes te Wahlwiller
4e en 5e jaars leerling
16-10-1981 tot 30-06-1983

Poseidon services L.T.D
Commis de Cuisine
Scandinavian Cruise Lines te Florida, USA
01-07-1983 tot 01-09-1983

Restaurant La Truite d`Or te Gulpen
Commis de Cuisine
15-09-1983 tot 15-02-1984

Restaurant La Bonne Auberge te Slenaken
Commis de Cuisine
20-02-1984 tot 31-08-1984

Restaurant Gala te Aken, Duitsland
Chef Entremetier
Destijds twee Michelinsterren
04-09-1984 tot 15-03-1986

Restaurant Prinses Juliana te Valkenburg
Chef Tournant
Twee Michelinsterren
20-03-1986 tot 28-02-1989

Restaurant Vreugd en Rust te Voorburg
Chef de Cuisine
Eén Michelinster
01-03-1989 tot 31-05-1993

Restaurant Duurstede te Wijk bij Duurstede
Patron-Cuisinier
Eén Michelinster
01-06-1993 tot 31-05-1995

Restaurant De Zwethheul te Schipluiden(voorheen Delft)
Chef de Cuisine
Twee Michelinsterren
01-06-1995 tot 31 – 05 – 2006

Restaurant Parkheuvel Rotterdam
Patron-Cuisinier
Twee michelinsterren
01-06-2006 tot heden

Wedstrijden:

Finalist Nationaal Kampioenschap Leerlingen
14-04-1983 te Lisse

Finalist Leerling Koks Treffen
3e plaats
14-03-1983 BBB te Maastricht

Finalist Jaap Klosse-trofee
1e plaats
07-03-1991 te Utrecht

Finalist Zilveren Koksmuts
januari 1992 te Amsterdam

Buitenlandstage:

Royal Windsor Hotel te Brussel, België
+ activiteiten – Nederlandse week – 1989

Hotel Astoria te St. Petersburg, Rusland
Diner voor 350 personen
1992

Kookseminar gegeven gedurende één week in Cascogne, Frankrijk
1998

Cape Gourmet Festival Kaapstad, Zuid-Afrika
1999

Overig:

Bestuurslid van het Gilde van de Nederlandse Meesterkoks

High res fotomateriaal van Erik van Loo van Restaurant Parkheuvel **