Carlo Chantrel van Restaurant De Zwaan* | Etten-Leur

Oostenrijkse buchteln, banaan, gecondenseerde melk, pinda, Arbequina olijfolie

Ingrediënten 4 personen

Buchteln:

1 dl melk
15 g verse gist
250 g bloem
35 g zachte roomboter
¼ theelepel zout
25 g suiker
1 fijngesneden deel sinaasappelschil
1 fijngesneden deel citroenschil
1 stuks vanillestokje
1 stuks ei
Arbequina olijfolie van Valderrama (smaak: groene appeltjes, net gemaaid gras, limoen, mango en banaan)

Vruchtengelei (mag ook jam zijn)
2 stuks bananen
1 blikje gecondenseerde melk
Tahoon Cress (smaak: paddenstoel, truffel, zwaar nootachtig), Koppert Cress
ambachtelijk vanille ijs
50 g gezouten pinda’s

Werkwijze:

Doe de bloem, boter en suiker in een kom, zorg dat de bloem in het midden ligt met een kuiltje.
Los de gist op in de melk op 37°C en giet het mengsel in het kuiltje.
Meng het melkmengsel met wat bloem tot een papje.
Haal een klein gedeelte van het suiker van de rand en meng dit door het papje.
Afdekken met overige bloem in de schaal.
Laat dit gedurende 10 minuten rijzen op een warme plek.
Voeg het eitje, zout, merg van vanillestokje en citrusschillen erbij en kneed dit tot een egaal deeg.
Druk het deeg op een met bloem bestrooide plank plat tot 1 cm en steek er met een stekertje rondjes uit.
Haal deze rondjes door de olijfolie en leg ze dicht tegen elkaar in een braadsleetje zodat er in ieder geval verbinding tussen de rondjes ontstaat.
Laat deze op een warme plek rijzen tot 4 cm hoogte.
Afbakken in de oven op 160°C gedurende 10 minuten.
Afdekken met de vruchtengelei en laten afkoelen.
Zet een ongeopend blikje gecondenseerd melk au bain-marie op de warmtebron.
Open het blikje na drie uur, de melk is veranderd in karamel.
Snijd de banaan in drie delen recht af.
Bestrooi de bovenzijde van de stukken banaan met suiker en laat dit met een brander karamelliseren.

Afwerking:

Smeer de karamel in een dikke streep over het bord.
Trek de buchteln van elkaar los en zet deze om en om met de banaan op de karamel.
Versier dit met Tahoon Cress om de notensmaak terug te krijgen.
Draai een mooie canelle van vanille-ijs en plaats deze voor de rij banaan/buchteln.
Bedruppel het ijs met Ocal olijfolie om de vanille smaak te versterken.
Schaaf de pinda’s over het gerecht.